About Me

My Photo
Mass Communication Students Association atau MASSA adalah satu persatuan pelajar yang berdaftar di bawah Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang berperanan untuk menyatukan semua pelajar komunikasi tanpa mengira sequence dan menjalankan program untuk para pelajar di UiTM Shah Alam amnya dan di Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media khususnya.

14 February 2010

Perdana Menteri Rasmi UiTM Kampus Puncak Alam

www.tips-fb.com5,000 pelajar miskin, anak yatim ke UiTM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Universiti Teknologi Mara (UiTM) menyediakan 5,000 tempat untuk pelajar miskin dan anak yatim melanjutkan pengajian di universiti itu setiap tahun.

Beliau berkata, ia bagi memberi peluang kepada golongan itu mendapat pendidikan di peringkat tertinggi di negara ini.

‘‘Jika ini dapat dilakukan, 20,000 pelajar miskin terdiri daripada anak pekebun, anak yatim, nelayan dan anak kakitangan pembantu am rendah akan berpeluang belajar di institusi pengajian tinggi awam (IPTA),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Kampus UiTM Puncak Alam Fasa Satu di sini yang dihadiri lebih 1,000 penuntut UiTM dari beberapa kampus cawangannya petang ini.


Hadir sama isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Naib Canselor UiTM, Prof. Datuk Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar.

Kampus UiTM Puncak Alam merupakan kampus tambahan untuk menampung lebih 20,000 pelajar dari kampus induk Shah Alam.

Fasa satu UiTM Kampus Puncak Alam menempatkan Fakulti Farmasi, Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat serta Fakulti Sains Kesihatan di atas tapak seluas 138.3 hektar daripada tapak keseluruhannya seluas 434.3 hektar.

Kini kampus Puncak Alam telah diisi seramai 4,200 pelajar dan 520 kakitangan akademik dan pentadbiran.

Pihak UiTM memohon agar kerajaan memberi peruntukan untuk membina sebuah hospital di atas tanah kosong seluas 40 hektar di kampus itu bagi membolehkan 2,000 doktor Melayu dilahirkan dalam tempoh lima tahun.

Perdana Menteri ketika mengulas permohonan itu menyatakan kesediaan menimbang dan menyemak permintaan itu dengan Kementerian Kewangan.

‘‘Saya kena semak ada duit atau tidak sebab perbelanjaan membina hospital ini memang besar.

‘‘Saya akan semak dan pertimbangkan sebaik-baiknya perkara ini,” kata beliau.Para pelajar FKPM juga tidak ketinggalan turut serta dalam majlis perasmian ini bukan sahaja pelajar FKPM di UiTM Shah Alam tetapi juga pelajar FKPM dari UiTM Kampus Lendu, Melaka.

0 komen:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Entri Terkini

Komen Terbaru

Entri Popular