About Me

My Photo
Mass Communication Students Association atau MASSA adalah satu persatuan pelajar yang berdaftar di bawah Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang berperanan untuk menyatukan semua pelajar komunikasi tanpa mengira sequence dan menjalankan program untuk para pelajar di UiTM Shah Alam amnya dan di Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media khususnya.

25 October 2010

Dikir Barat UiTM Ke Akhir Kebangsaan

www.tips-fb.com

Pasukan Dikir Barat Titih Pusaka dari UiTM Shah Alam telah berjaya ke peringkat akhir Pertandingan Dikir Barat Kebangsaan. Pertandingan anjuran RTM ini akan dilangsungkan di Kuantan pada 29/10/2010 (Jumaat) jam 9.00 malam.

Pihak HIMSAK telah berusaha menyediakan bas penyokong daripada UiTM Shah Alam. Bas tersebut akan bertolak dari perhentian bas Kolej Perindu selepas solat jumaat jam 3.00 petang dan pulang selepas tamat program. Anda diminta berdaftar sebagai pasukan penyokong sekarang secara online DI SINI.


Kumpulan Sri Gombak bersaing dengan Kumpulan Titih Pusaka dalam Pertandingan Akhir Dikir Barat 2010

Justeru Radio Televisyen Malaysia (RTM) bakal menganjurkan Pertandingan Akhir Dikir Barat 2010 pada 29 Oktober 2010 (Jumaat), jam 9.00 malam di TV1. Pertandingan akhir ini akan dibawakan secara langsung dari Auditorium Darul Makmur, Kompleks Penyiaran Sultan Ahmad Shah, Kuantan, Pahang. Ini merupakan tahun ke-17 penganjurannya di mana ianya telah diadakan sejak tahun 1993 lagi.

Jika pada tahun 2009, Kumpulan Sri Arena Pantai Haji Nik Mat, Tumpat Kelantan telah menjuarai pertandingan akhir peringkat kebangsaan, pada tahun 2010 ini, dua (2) kumpulan yang akan bersaing sengit pada pertandingan akhir nanti mempunyai sejarah dan keunikan masing-masing di mana kumpulan pertama yang diberi nama Kumpulan Sri Gedombak dari Pasir Puteh, Kelantan di mana kumpulan ini pernah menjuarai Pertandingan Dikir Barat Kebangsaan RTM pada tahun 2006 dan saingan diterima kumpulan kedua dari Kumpulan Titih Pusaka, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah alam, Selangor yang merupakan sejarah kali pertama pertandingan dikir barat, kumpulan dari luar negeri Kelantan berjaya melangkahkan kaki ke peringkat akhir pertandingan ini.

Menerusi peringkat awal pertandingan telah diadakan empat peringkat pertandingan di mana peringkat saringan pada 4 April 2010 (32 pasukan), peringkat suku akhir yang berlangsung pada 8 dan 9 Jun 2010 (8 kumpulan) dan dikecilkan lagi ke peringkat separuh akhir yang diadakan di Dewan Profesional, Kampus UiTM Machang, Machang, Kelantan pada 10 Julai 2010 (4 kumpulan) dan akhirnya terdapat dua (2) kumpulan yang berjaya memasuki peringkat akhir pertandingan tersebut.

Hadiah yang ditawarkan pada tahun 2010 ini merangkumi Johan akan membawa pulang wang tunai RM 20,000.00 manakala Naib Johan akan membawa pulang wang tunai RM 15,000.00, masing-masing beserta piala serta sijil penyertaan.

Tiga kategori lain yang dipertandingkan adalah Tukang Karut Terbaik akan membawa pulang wang tunai RM3,000.00, Tok Juara Terbaik akan membawa pulang wang RM3,000.00 danPersembahan Terbaik akan membawa pulang wang RM3,000.00. Pemenang turut menerima piala serta sijil penyertaan.

Antara artis undangan yang bakal memeriahkan lagi pertandingan ini termasuklah Diana Daniel, Azharina Azhar, Alyah, Mustapha kamal, Sabri Yunus, Mat Over, Imuda, Dewi, Felicia dan Satiya yang akan mengadakan persembahan sketsa dan nyanyian secara langsung.

Orang ramai dijemput hadir memberi sokongan kepada warisan seni budaya kita ini dengan menyaksikan Pertandingan ini di Auditorium Darul Makmur, Kompleks Penyiaran Sultan Ahmad Shah, Kuantan Pahang kerana masuk adalah percuma atau para penonton boleh menyaksikan secara langsung melalui siaran TV1.

0 komen:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Entri Terkini

Komen Terbaru

Entri Popular